۲۳ خرداد ۱۳۹۹ - ۲۲:۲۰

با وقوع بحران کرونا و همه گیری آن در جهان، شاید بتوان چهره دیگری از مدیریت در ژاپن و تاثیرات آن بر حوزه های اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و ... را هم مورد توجه و مطالعه قرار داد و این که در مواجهه با بحران و تحت تاثیر شرایط و موقعیت های مختلف به وجود آمده در طول حدود دو ماه گذشته، چه مواضع و اقداماتی انجام داده و نهایتا بحرانی که به نظر می رسید در ابتدای مسیر، تحت کنترل قرار داشته است با گذشت زمان، به تازگی به دوره بحرانی خود نزدیک می شود.

۱- مقدمه

ژاپن به عنوان یکی از مهمترین کشور صنعتی، مقام سوم اقتصاد جهان، عضو گروه جی ۷، اولین کشور توسعه یافته و مدرن غیر اروپایی با ده ها ویژگی منحصر به فرد در زمینه های اجتماعی، فرهنگی، مدیریتی، اقتصادی و ... است که همواره مورد توجه دیگر کشورها قرار داشته و الگو برداری از آن نیز در بسیاری از امور در دیگر کشورها از جمله ایران همواره مد نظر بوده است.

این کشور با بحران های مختلفی در طول تاریخ مواجه بوده که مهمترین آنان را می توان در طول جنگ جهانی دوم، بمباران اتمی، تخریب چند باره شهرهای مختلف با بمب افکن های آمریکایی، سونامی و زلزله های چندین و چند باره و ... ملاحظ نمود که به نوعی این بحران ها را پشت سرگذاشته اند و از میان خرابه ها و ویرانی ها سر بر آورده است، هر چند که اثرات برخی از آنان مانند زلزله و سونامی سال ۲۰۱۱ فوکوشیما و نشت اتمی آن کماکان معضلات و مشکلات جدی را به دنبال داشته است.

و اما با وقوع بحران کرونا و همه گیری آن در جهان، شاید بتوان چهره دیگری از مدیریت در ژاپن و تاثیرات آن بر حوزه های اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و ... را هم مورد توجه و مطالعه قرار داد و این که در مواجهه با بحران و تحت تاثیر شرایط و موقعیت های مختلف به وجود آمده در طول حدود دو ماه گذشته، چه مواضع و اقداماتی انجام داده و نهایتا بحرانی که به نظر می رسید در ابتدای مسیر، تحت کنترل قرار داشته است با گذشت زمان، به تازگی به دوره بحرانی خود نزدیک می شود.

در ادامه نگاهی کوتاه به این مهم خواهیم داشت:

۲- برگزاری المپیک و تاثیر آن بر اعلام آمار و ارقام کرونا

در شرایطی که در روزهای ابتدایی فراگیری، ژاپن پس از چین و کره جنوبی در مقام دوم و سوم قرار داشت، اما به نظر می رسید که ژاپن با توجه به این که سرمایه گذاری عظیمی در ایجاد زیرساخت های مرتبط با المپیک داشته است ضروری بود تا تصویری مناسب و مدیریت شده از بحران به جهان ارائه نماید و از روزهای ابتدایی اعلام مثبت بودن تست کرونای سرنشینان کشتی تفریحی "دایموند پرنسس" که در یوکوهاما پهلو گرفته بود، آمارها با شیب بسیار آرامی پیش می رفت و تا قبل از تعلیق بازی های المپیک این آمارها و کشته های آنچندان نگران کننده به نظر  نمی رسید تا ژاپن به جهانیان تفهیم نماید که بحران کرونا به طور کامل مدیریت شده و هیچ مشکلی در برگزاری بازی ها نیست و حتی استاندار توکیو با صراحت از برگزاری المپیک در زمان مقرر علیرغم فشار دیگر کشورها خبر می داد تا این که به مرور و ابراز نگرانی هر روزه کشورها و حتی خروج برخی از آنان مانند انگلستان، استرالیا و .. از حضور در المپیک و ... نهایتا مقرر شد تا المپیک با یک سال تاخیر در سال ۲۰۲۱ برگزار و مهمترین عامل در کنترل آمار و ارقام ها منتفی گردد و نهایتا، اطلاعات جدید بروز و ظهور نماید.

در واقع می توان گفت ژاپن در این فرایند، به شدت تحت تاثیر المپیک ۲۰۲۰، نسبت به آمار و ارقام مبتلایان به کرونا انعطاف نشان داده و نشانه آن این که بلافاصله پس از اعلام رسمی تعویق المپیک، کنفرانس های خبری، پخش زنده برگزاری برخی جلسات کارشناسی و فوق العاده مدیریت بحران، درخواست برای عدم حضور در محیط های عمومی، تعطیلی کلوپ ها و مراکز تفریحی، تعطیلی مدارس، دانشگاه ها و ... در دستور کار قرار گرفت و تعداد مبتلایان به شدت افزایش یافت و در کمتر از دو هفته به بیش از ۳۹۰۰ نفر رسید که البته به دلیل این که تست مربوط به کرونا از بیماران احتمالی و معمولی گرفته نمی شود لذا می تواند این آمارها را تا ۱۰ برابر بیشتر هم در نظر گرفت.

۳- فاصله گذاری اجتماعی،  آمار و ارقام های جدید و برخی اقدامات

از حدود دو هفته قبل استاندار توکیو خواستار آن شد که در روزهای شنبه و یکشنبه (به ویژه در آغاز بهار که فصل شکوفه های گیلاس نیز می باشد) مردم در خانه ها بمانند که با انتقادات جدی روبرو گردید چرا که معتقد بودند استاندار صرفا روزهای تعطیل را مد نظر قرار داده در صورتی که در روزهای معمول حجم جابجایی ها و حضور مردم در سطح شهر بسیار فراتر است ضمن آن که در همان روز شنبه که این وضعیت اعلام شد، خانم آکیه آبه همسر نخست وزیر ژاپن پس از صرف غذا در رستوران به همراه دوستان خود به تماشای شکوفه های بهاری رفت و این در حالی است که از مردم خواسته شده بود در خانه بمانند و به همین دلیل نمایندگان حزب مخالف دولت در مجلس نمایندگان درخصوص نحوه رفتار وی به نخست وزیر تذکر دادند.

بر اساس آخرین اعلام نظر مسئولان، احتمال رخ دادن "انفجار تعداد مبتلایان" در پایتخت مطرح شد که تنها  طی ۵ روز دو برابر گردید و حتی تعداد مبتلایان در یک روز در شهر توکیو از مرز ۱۰۰ نفر عبور کرد، تعداد مبتلایان زیر ۲۰ سال نیز افزایش یافت و در برخی از موارد نیز مسیر ابتلای افراد نیز ناشناخته باقی ماند که بر نگرانی ها در افزایش آمارها افزود.

نکته قابل توجه این که علیرغم هشدارهای کارشناسان، دولت تنها به توصیه هایی مانند پرهیز از تجمع ها، عدم حضور در رستوران ها به ویژه کلوپ های شبانه که بیشترین آلودگی را به دنبال داشته است، لغو برنامه های زنده موسیقی و ... اکتفا نمود، هر چند که با اعلام شرایط اضطراری، وضعیت جدید تری بر این کشور به ویژه در شهرهای بزرگ حاکم گردد.

بر اساس آمار اعلامی جدید، در ژاپن ۴۸۱۸ مبتلا به کرونا و ۱۰۰ مورد فوتی ثبت شده که این شرایط می تواند بحرانی تر نیز گردد و در این میان توکیو و اوزاکا به عنوان مناطق پر خطر سه بیشتری را به خود اختصاص داده اند.

دولت با توجه به شیوع گسترده بیماری، ورود ۴۹ کشور را به خاک خود ممنوع کرد که آمریکا، چین و بریتانیا در صدر فهرست ممنوعیت ها قرار گرفتند. وزارت خارجه این کشور هم اعلام کرد هشدار سفر برای ۴۹ کشور را به سطح ۳ افزایش داده و از شهروندان ژاپنی خواسته که از مسافرت به آنها خودداری کنند.

به هر شکل علیرغم آن که برخی از متخصصان ژاپنی معتقد هستند این کشور در وضیعت overshoot می باشد و احتمال می دهند طی یک الی دو هفته آینده آمار مبتلایان به ویروس کرونا در ژاپن سیر صعودی پیدا کند، تا روز شنبه ۱۷ فروردین ماه نخست وزیر ژاپن تاکید کرده بود فعلا اعلام وضعیت اضطراری در ژاپن ضرورت ندارد چرا که محدودیت های اقتصادی را در پی خواهد داشت و کشور هنوز به مرحله ای نرسیده که نیاز به اعلام وضعیت اضطراری داشته باشد اما روز سه شنبه ۱۹ فروردین نخست وزیر وضعیت اضطراری را برای جلوگیری از شیوع هر چه بیشتر ویروس کووید۱۹ در توکیو و شش منطقه دیگر پر خطر اعلام کرد.

وضعیت اضطراری در هفت استان توکیو، کاناگاوا، چیبا، سایتاما، اوساکا، هیوگو و فوکواوکا به مدت حدود یک ماه و تا پایان تعطیلات طلایی (چهارشنبه ۱۷ اردیبهشت ) اعلام گردیده که بر اساس آن:

- سیستم حمل و نقل عمومی به خدمات خود ادامه خواهد داد

- بانک ها فعالیت خواهند کرد

- فروشگاه های مواد غذایی تعطیل نخواهد شد.

- مدارس، آموزشگاه ها، کافه‌ها، مراکز تفریحی، آرایشگاه‌ها، رستوران‌ها و ۰۰۰ تعطیل خواهند بود

بر اساس قانون اقدامات ویژه و اضطراری، بخشداران مناطق اعلام شده می توانند از ساکنان بخواهند که از بیرون رفتن های غیر ضروری خودداری نموده و حضور در مدارس و امکانات تفریحی را که احتمال تجمع افراد در آنان وجود دارد منع نمایند هر چند که تبعیت از این موارد اجباری نبوده و مجازاتی نیز برای عدم پیروی وجود ندارد.

از طرف دیگر با اعلام وضعیت اضطراری، استانداران مناطق می توانند درخواست فروش و ذخیره دارو و مواد غذایی را صادر نموده و به داروخانه ها و تهیه کنندگان مواد غذایی سفارش دهند تا کالاهای خود را به دولت بفروشند و اگر تأمین کنندگان امتناع ورزند، استانداری ها قادر خواهند بود آن اجناس را با اجبار در اختیار بگیرند، همچنین بدون گرفتن رضایت مالک، برای ایجاد امکانات موقت پزشکی از زمین و ساختمان ها استفاده کنند و در صورت ممانعت از این گونه اقدامات، جریمه هایی مشخص گردیده است.

۴- تاثیرات اقتصادی و فرهنگی

بر اساس بسیاری از اطلاعات ارائه شده، ژاپن تحت تاثیر ویروس کرونا و عدم برگزاری المپیک که زیرساخت های آن زودتر از موعد مقرر و به صورتی تحسین برانگیز آمده شده و باید به سرعت سرمایه انجام شده باز می گشت ، بیش از ۲۷ میلیارد دلار از این ناحیه متضرر گردید.

دکتر هیدئو کومانو (HIDEO KUMANO) اقتصاددان ارشد در انستیتو تحقیقات اقتصادی دای ایچی سی می هم روز دوشنبه ۱۱ فروردین ۱۳۹۹ طی مقاله‌ای به بررسی تبعات قرنطینه توکیو پرداخت و نوشت: ضرر و زیان حاصله از قرنطینه استان های توکیو، چیبا، سایتاما و کاناگاوا از ابتدای ماه آوریل تا پایان تعطیلات ماه می (۱۳ فروردین لغایت ۲۰ اردیبهشت) معادل ۸ تریلیون و ۹۰۰ میلیارد ین (۸۲۱ میلیارد دلار) خواهد بود و تولید ناخالص داخلی (GDP) نیز حدود ۵ تریلیون ین (۴۷۱ میلیارد دلار) کاهش خواهد یافت که می تواند آثار زیانبار و بلند مدت اقتصادی را به دنبال داشته باشد.

در همین ارتباط شرکت گلدمن هم برآورده کرده است که اگر تعطیلی توکیو یک ماه ادامه یابد، تقاضای سرمایه ای کشور ۴۰ درصد کاهش خواهد یافت و این امر تولید ناخالص داخلی کشور را نیز ۰.۷ درصد تنزل می دهد.

در حوزه بورس و بازار سرمایه نیز سرمایه گذاران به دلیل نگرانی از تاثیر گذاری شیوع ویروس کرونا بر وضعیت اقتصادی، در معاملات اقدام به فروش سهام کردند که منجر شد شاخص بورس توکیو بیش از ۱۰۰۰ واحد سقوط کند.

شینزو آبه در هیمن ارتباط و پس از اعلام وضعیت اضطراری در ژاپن تاکید کرد که با بسته های حمایتی، سعی دارد تبعات اقتصادی شیوع کرونا در این کشور را کنترل نماید.

از سوی دیگر با توجه به خسارات شدید اقتصادی بر سومین اقتصاد جهان در اثر شیوع کرونا، پرداخت نقدی ۳۰۰۰۰۰ هزار ین (حدود ۲۸۰۰ دلار) به هر خانوار به شرطی که کاهش میزان درآمد داشته باشند نیز در دستور کار قرار گرفته که هر فرد باید نسبت به ثبت نام و درخواست اقدام نماید و هنگام درخواست نیز از شهروندان مدارک و مستنداتی مبنی بر مشخص کردن کاهش درآمدشان خواسته می شود.

البته برخی کارشناسان معتقدند که پیگیری و مشخص نمودن درآمد هر شهروند و میزان کاهش آن بسیار دشوار خواهد بود و به دلیل مشخص نبودن میزان کاهش درآمد برای واجد شرایط شدن، متفاوت بودن تعداد افراد هر خانوار، یکسان بودن کمک هزینه بدون در نظر گرفتن مشکلات ایجاد شده برای هر خانوار و ... انتقادات فراوانی را در صفحات اجتماعی ژاپن نسبت به این تصمیم دولت در پی داشته است.

در عین حال دولت با اعلام شرایط اضطراری، مبلغ ۱۰۸ تریلیون ین کمک اقتصادی (۹۸۹ میلیارد دلار) معادل ۲۰ درصد تولید ناخالص داخلی (شامل ۶ تریلیون ین بسته معیشتی نقدی ) را به کار خواهد برد که در جلسه نمایندگان ارشد حزب حاکم نیز به تصویب رسیده و مراحل اجرایی را سپری می نماید.

در حوزه فرهنگی نیز می توان بزرگترین خسارت برای ژاپن را همانا عدم برگزاری المپیک قلمداد کرد که علاوه بر خسارات فراوان اقتصادی (۲۶ میلیارد دلار)، زمینه توسعه فرهنگی و ارائه تصویر جدیدتر و مناسب تر ژاپن را دچار خدشه نمود و زیر ساخت های فراوان آماده شده را بلا استفاده باقی گذاشت که علاوه بر عدم بازگشت سرمایه، هزینه های نگهداری و به روزرسانی را تا سال آینده به ژاپن تحمیل کرد.

تعطیلی برنامه های مختلف فرهنگی و هنری در سطح ملی و محلی، عدم ورود گردشگران، کاهش خدمات تفریحی و ... نیز این بخش مهم را با آسیب های جدی روبرو نموده ضمن آن که به لحاظ اقتصادی نیز عواقب جبران ناپذیری داشته است.

در زمینه گردشگری به طور خاص و بر اساس داده های منتشر شده از سوی سازمان ملی گردشگری ژاپن، بازدید کنندگان خارجی در شش ماهه نخست سال ۲۰۱۹ با ۴.۰۶ درصد افزایش نسبت به سال ۲۰۱۸، به رکورد جدید ۱۶.۶ میلیون نفر رسیده بود که در ماه ژوئن ۲.۹ میلیون بازدیدکننده داشته که نسبت به سال گذشته ۶.۵ درصد افزایش یافت و در این میان تعداد بازدید کنندگان چینی با ۱۱.۷درصد به ۴۵۳۲۵۰۰ نفر افزایش یافت و پس از آن کره جنوبی با تعداد ۳۸۶۲۷۰۰نفر در رتبه دوم و تایوان با ۲۴۸۸۸۰۰ نفر در رتبه سوم قرار گرفت

همچنین تعداد بازدید کنندگان خارجی از ژاپن نیز از سال ۲۰۱۲ به طور پیوسته در حال افزایش بوده و در سال ۲۰۱۶ به ۲۰ میلیون نفر رسید و دولت پیش بینی کرده بود تا در سال ۲۰۲۰ و با برگزاری المپیک از ۴۰ میلیون نفر گردشگر میزبانی نماید که می توانست علاوه بر بازگشت سرمایه انجام شده، گردش مالی، توسعه اقتصادی و رشد گردشگری را به دنبال داشته باشد اما با شیوع کرونا همه این طراحی ها و برنامه ریزی ها تاکنون منتفی گردیده و در صورت تداوم این شرایط حداقل میزان بازدید کننده نیز با توجه به محدودیت ها، احتمالا محقق نخواهد شد.

در همین راستا با ایجاد محدودیت از سوی چین از ابتدای وقوع بحران و پس از آن اعمال محدودیت ها از سوی ژاپن و لغو ورود گردشگران چینی که ۳۰ درصد از بازدید کنندگان خارجی به ژاپن را شامل می شد تأثیر قابل توجهی بر صنعت گردشگری به وجود آورد چنانچه به طور نمونه شرکت گردشگری کامومه مستقر در توکیو از کنسل شدن ۴۸۰ تور گروهی شامل ۲۰ هزار گردشگر چینی و کنسل کردن هتل ها و اقامتگاه ها توسط آنان به صورت گسترده خبر داده است.

بازدیدکنندگان چینی در سال گذشته ۱.۷۷ تریلیون ین در ژاپن هزینه کردند که نسبت به سال قبل از آن افزایش قابل توجهی داشته است و ژاپن این درآمد سرشار را از دست داد.

در زمینه های آموزشی نیز با تعطیلی حدود دو ماهه مدارس و دانشگاه ها که بر اساس اعلام نظر برخی از کارشناسان حتی در دوره جنگ جهانی دوم نیز سابقه نداشته است، مشکلات جدی تری در این خصوص ایجاد شده و دورنمای روشنی برای تشکیل کلاس ها با توجه به اعلام وضعیت اضطراری از سوی دولت نیز پیش بینی نمی شود.

۵- نگرانی های مردم از ارائه خدمات درمانی و هزینه ها

از جمله موضوعات مهم در زمینه آمار اعلامی این که تقریبا هیچکدام از مراکز دولتی و خصوصی در مواجهه با بیمار احتمالی که علایم کمی را داشته باشد نسبت به تست کرونا اقدام ننموده و صرفا در مورد بیماران بسیار بد حال انجام می شود و لذا به نظر می رسد آمار رسمی ۴۵۰۰ مبتلا و ۱۰۰ نفر کشته اعلامی تا روز سه شنبه ۱۹ فروردین ۱۳۹۹، می تواند بسیار بیشتر باشد.

از سوی دیگر مقامات رسمی این کشور از کمبود امکانات و تجهیزات نیز ابراز نگرانی نموده اند تا جایی که استاندار توکیو در کنفرانس مطبوعاتی خود تاکید کرد: وضعیت سلامت شهروندان در مرحله خطرناکی قرار دارد و باید از اقدامات غیر ضروری خودداری گردیده و تا حد امکان در منزل مستقر باشند ضمن آن که استانداری توکیو در نظر دارد ۷۰۰ تخت را برای بیماران به شدت بیمار و ۳۳۰۰ تخت بیمارستانی هم برای بیماران دارای شرایط متوسط ​​ تأمین کند که ۵۰۰ تخت نیز تأمین شده است و با توجه به وجود بیماران خفیف یا بدون علامت، درصدد ایجاد یک سیستم ملی برای پیگیری بهبودی بیماران در منازل هستند.

البته وی در آخرین اظهار نظر خود روز دوشنبه ۱۸ فروردین ماه خبر داد: در حال حاضر تنها ۹۰۰ تخت برای بیماران مبتلا به ویروس کرونا توسط استانداری که تنها شامل افراد بسیار بد حال و جدی خواهد شد تامین گردیده که حدود ۷۰۰ تخت نیز مورد استفاده بیماران قرار گرفته و تنها تعداد محدودی باقیمانده است.

در حالی که دولت ژاپن از روز سه شنبه ۱۹ فروردین ماه «وضعیت اضطرار ملی» به دلیل گسترش کرونا اعلام کرده است اما مسئولان درمانی توکیو می‌گویند با کمبود تخت‌های بیمارستانی، نظام سلامت پایتخت در آستانه فروپاشی قرار دارد و به گفته پزشکان، کمبود کادر درمانی به یک معضل جدی تبدیل خواهد شد چرا که تعداد پرسنل مورد نیاز در شرایط بحرانی، ۴ برابر وضعیت عادی است.

در جلسه کارشناسان دولت به ریاست واکی دا رئیس آزمایشگاه ملی بیماری های عفونی هم اجرای اقدامات فوری با توجه به احتمال از کار افتادن خدمات درمانی و حوزه پزشکی و تقسیم بندی مناطق به سه ناحیه درخواست گردید.

تامین اقلام بهداشتی، ماسک، دستمال، مواد ضد عفونی کننده و ... که همواره از کارخانجاتی در چین تامین می گردید نیز از روزهای ابتدایی شیوع ویروس کرونا با مشکل مواجه گردید و بر مشکلات آن تاکنون نیز افزوده شده و کماکان این وضعیت ادامه دارد و حتی شرکت های بزرگی مانند آمازون، راکوتن و دیگر فروشگاه های اینترنتی هم امکان دریافت سفارش ها را ندارند.

اخیرا نخست وزیر ژاپن اعلام نمود با توجه به کمبود ماسک، از هفته آینده به هر آدرس پستی (حدود ۵۰ میلیون خانوار) دو ماسک قابل شستشو ارسال خواهد شد که این سخنان، دستمایه طنزها و کاریکاتورهای مختلفی در فضای مجازی گردید و حتی برخی با تعبیر " سیاست دو ماسک"  آن را شوخی آوریل نخست وزیر قلمداد می کردند اما باور نداشتند که دولت در اجرای این اقدام جدی است.

در حال حاضر و در صورت بروز علایم جدی بیماری در فرد، نسبت به بستری شدن اقدام می گردد و برای هزینه های درمانی نیز تاکنون تدبیر و امتیاز ویژه ای در نظر گرفته نشده و متناسب با بیمارستان دولتی و خصوصی باید هزینه ها پرداخت گردد هر چند که در صورت داشتن پوشش بیمه ای، تنها ۳۰ درصد پرداخت می شود اما به هر شکل علیرغم شرایط خاص این بیماری، تسهیلات ویژه ای تاکنون در نظر گرفته نشده است.

نکته جالب توجه در سیستم مدیریتی این که بیمارستان عمومی مانند ایجیو در شرایط فعلی و علیرغم داشتن تعدادی از بیماران کرونایی با نصب بنرهایی بر روی درب شیشه ای خود از تعطیلی این مرکز تا اطلاع ثانوی خبر داد که با انتقال یک بیمار کرونایی به بیمارستان دیگر، آلودگی توسعه پیدا کرد و این وضعیت و انتقال بیماران به دیگر مراکز و در نتیجه شیوع بیماری در حال تکرار است و نگرانی جدی در مورد انتقال از بیماران کرونایی به دیگر بیماران وجود دارد ضمن آن که به دلیل عدم انجام گسترده تست کرونا، می توان انتظار داشت که توسعه بیماری به شدت گسترش یابد چنانچه از اواسط ژانویه، ژاپن تنها ۳۹۴۴۶ نفر آزمایش انجام داده در حالی که انگلیس ۷۸۴۱۷۳ هزار و کره جنوبی ۴۴۳۲۷۳  هزار مورد آزمایش انجام داده اند.

به دلیل کمبود تخت های بیمارستانی ویژه بیماران کرونایی ضروری است تا بیماران را برای مدتی در خانه یا بخش های سرپایی بیمارستان ها نگهداری نمایند تا تخت ها در اختیار قرار گیرند، ضمن آن که استاندار توکیو اعلام کرد افراد با علائم خفیف را از روز سه شنبه به هتل ها و سایر اقامتگاه ها منتقل می کنند که همین موارد می تواند در شیوع بیشتر بیماری حتی به کادر درمانی موثر واقع گردد.

هیروشی نیشیورا، استاد دانشگاه هوکایدو و عضو هیئت مشاوره ای در این زمینه و کمبود امکانات اعلام کرد: بسیاری از بیمارستان های توکیو هیچ بخش بیماری عفونی ندارند، لذا بیماران کرونایی در ابتدا در کنار هر کس دیگری تحت درمان قرار می گیرند و  امکان شیوع ویروس را فراهم می کنند و به نظر می رسد نتوانسته ایم به صورت دقیق به موج اول شیوع پاسخ دهیم.

آکیهیرو سوزوکی، نماینده مجلس توکیو هم گفت: در تاریخ ۳۱ ژانویه به استاندار نامه ای نوشته و از وی خواسته است که یک سیستم پزشکی و مشاوره ای برای موارد کرونا ویروس ایجاد کند اما پاسخ بسیار آهسته بود و حتی اکنون نیز بسیار کند است و از آن زمان تاکنون ۱۰ درخواست برای ارائه طیف وسیعی از اقدامات از جمله تهیه تهویه های بیشتر برای درمان بیماران حاد ارائه نموده است.

از سوی دیگر گزارش ها حاکی از آن است که نیمی از پرستاران شاغل در کلینیک ها و بیمارستان های متوسط ​​توکیو اعلام کرده اند که به آنها گفته شده از ماسک ها مجددا استفاده نمایند، از داشتن پرسنل کافی برای مقابله با کرونا نگران هستند و مطمئن نیستند که بیمارستان های آنان بتواند به اندازه کافی تجهیزات محافظ شخصی پیشرفته مانند ماسک های N۹۵ و لباس های محافظ تهیه و ارائه نمایند، ضمن آن که چندین پزشک گفته اند که به آنها گفته شده در مورد ظرفیت بیمارستانهایشان با رسانه ها صحبت نکنند.

یک پرستار ۳۰ ساله ژاپنی در مصاحبه با رویترز که نخواست نامش فاش شود گفت: خبری دیدم که یک پرستار در نیویورک از کیسه زباله به عنوان ابزار محافظ استفاده کرده و درگذشته است و من فکر کردم که آیا من هم در آینده مانند این فرد خواهم شد.

فرد دیگری که با فدراسیون اتحادیه های کارگران پزشکی ژاپن کار می کند و ۱۳ سال پرستار بوده هم گفت: بسیاری از ۱۷۰۰۰۰ عضو این فدراسیون از کمبود تجهیزات محافظ اظهار نگرانی کرده اند و به نظر می رسد که سیستم در حال فروپاشی است.

۶- نتیجه گیری

علیرغم موفقیت های ژاپن به پشتوانه نظم، همت، ابتکار، وقت شناسی، پشتکار و ... در بحران های مختلفی که با آن مواجه بوده اما به نظر می رسد در ارتباط با کرونا و تحت تاثیر عواملی همچون المپیک، نسبت به ارائه آمار و ارقام ها اغماض نموده و در حال حاضر نیز به دلیل این که تست گسترده و همه گیر از مبتلایان انجام نمی شود، نمی توان در مورد قطعیت آمارها اعلام نظر دقیقی داشت و این موضوع به چالش جدی تری برای کشور بدل شده است.

تامین امکانات بهداشتی، آماده سازی تخت های بیمارستانی و ... نیز تحت تاثیر عدم پیش بینی دقیق موضوعات، روند چندان مثبتی را طی نمی کند و به نظر می رسد علیرغم تصور اولیه مدیریت بحران در کشور، روند بحرانی تر شدن اوضاع و احتمال عدم پاسخگویی به شرایط احتمالی وجود خواهد داشت که برای سومین کشور اقتصادی دنیا می تواند عواقب جدی و جبران ناپذیری را به دنبال داشته باشد .

در حال حاضر نیز علیرغم اعلام وضعیت اضطراری، این شرایط الزام آور نبوده و بخش عمده ای از آنان توصیه ای هستند که همین امر می تواند بی توجهی مردم در رعایت نکات مربوطه را به دنبال داشته باشد که مهمترین آنان در حوزه حمل و نقل عمومی است که دولت اعلام کرده است تعطیل نخواهد شد.

در خصوص رسانه ها نیز به نظر می رسد دولت کنترل نامحسوسی را اعمال نموده و به طرق مختلف اجازه انتشار آمارهای واقعی، تشریح شرایط خاص و بحرانی و حتی مصاحبه مسئولین درمانی و بیمارستانی را کنترل نموده است و لذا فضای التهابی در جامعه حاکم نمی باشد اما ادامه این روند امکان پذیر نبوده و بر اساس نققطه نظر کارشناسان به زودی با موجی از شیوع بیماری مواجه خواهند شد.

کد خبر 1125

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 17 =